Jul 7 - Jul 9, 2017 · Paris, France

The Universe of Programming Languages

Never see boundaries, but only horizons.

Have questions? Drop us an email at hello@polyconf.com or call us at +33 7 68 41 06 91

Welcome to PolyConf

PolyConf is a three-day, single track, multi-disciplinary, non-profit conference on advanced technologies for programmers interested in polyglot approach to software development. Our goal is to foster exchange between programming languages and their communities.

Speakers

PolyConf is not focused on any particular language or area of technology. We encourage diverse topics oriented towards the future of Computer Science.

  • Lua
  • LuaJIT
Etiene Dalcol

Software Engineer

at Red Badger

  • Ruby
  • Java
  • TruffleVM
Chris Seaton

Research Manager

at Oracle Labs

  • Python
  • Functional Programming
  • JavaScript
Anjana Sofia Vakil

Software Engineer

at UberResearch

  • Rust
  • Erlang
  • JavaScript
  • C
  • Python
Jack Moffitt

Research Manager

at Mozilla

  • Python
  • Data Science
  • JavaScript
Safia Abdalla

Software engineer & Data Scientist

  • JavaScript
  • React
Imad Elyafi

Software Engineer

at Pinterest

Jameson Hampton

Software Engineer

at Agrilyst

  • Pony
Sean T Allen

Pony Core Team

Ainsley Escorce-Jones

Software Engineer @ Improbable

  • PHP
Eryn O'Neil

Independent Tech Lead and PHP Developer

  • Python
  • Rust
Armin Ronacher

Software Engineer

at Sentry

  • JavaScript
  • Swift
  • React
Terence Pae

Senior Software Engineer

at Tesla

Victor Nicollet

CTO

at Lokad

  • Haskell
Alexander Thiemann

Software Developer

at Checkpad MED

  • Clojure
Franziska Schmidt

Developer & ClojureBridge Organiser

  • Python
  • Erlang
Benoit Chesneau

  • JavaScript
Wojtek Erbetowski

  • Ruby
  • Elixir
Tobias Pfeiffer

Senior Software Engineer

at Liefery

  • Ruby
  • Crystal
Piotr Szotkowski

Cheap Science Officer

at Rebased

  • Java
Gilles Duboscq

Seniro Researcher

at Oracle Labs Switzerland.

  • Ruby
  • JavaScript
  • C/C++
Steven Goodwin

Makoto Inoue

Software Engineer

at SimplyBusiness

  • Elixir
  • Rust
  • Python
Hans Elias Bukholm Josephsen

Self-taught software engineer

  • JavaScript
  • Python
  • D
Maxime Chevalier-Boisvert

Architect of imaginary machines

  • C++
Jonathan Boccara

Software Engineer

Murex

  • Python
  • C/C++
  • Ruby
Don Goodman-Wilson

Head of Developer Relations

Sqreen

  • JavaScript
Myles Borins

Developer Advocate

Google

  • Go
  • C#
Julien Hayotte

Software Engineer

vente-privée

  • Go
  • JavaScript
  • C#
Valerio Gheri

Software Engineer

vente-privée

Workshops

  • Applied Haskell

    with Michael Snoyman

    In this training session, we will cover modern Haskell programming best practices, with an emphasis on creating real world, production-ready applications. This will include program structure, recommended libraries, and tooling configuration. The techniques will be relevant to most programming domains, including network programming, concurrent applications, and data science. Familiarity with Haskell syntax and basic programming ability is assumed, and ample Q&A sections will be available.

    The course will roughly follow the FP Complete Haskell Syllabus. Based on user feedback in advance of the session, the planned topics will be updated to accommodate audience interest.

Agenda

Friday, July 7

  • 13:00 - 13:40
    40 min
    Registration

    with PolyConf Team

  • 13:40 - 14:00
    15 min
    Opening Word

    with Zaiste

  • 14:00 - 14:30
    30 min
    Ada 99 - Rewriting the very first computer program

    with Steven Goodwin

  • 14:40 - 15:10
    30 min
    Rust at Sentry

    with Armin Ronacher

  • 15:20 - 15:50
    30 min
    Protobuffer, templating and code generation at the heart of our polyglot development strategy

    with Julien Hayotte, Valerio Gheri

  • 16:00 - 16:30
    30 min
    There Is No Spoon? Understanding ‘Spoon Theory’ and Preventing Burnout

    with Jameson Hampton

  • 16:40 - 17:10
    30 min
    Reflecting on 5 years of Haskell in Production

    with Alexander Thiemann

  • 17:10 - 17:40
    Coffee Break
  • 17:40 - 18:10
    30 min
    Going serverless

    with Wojtek Erbetowski

  • 18:20 - 19:00
    The price of speed: Lua or LuaJIT?

    with Etiene Dalcol

Saturday, July 8

  • 9:00 - 9:30
    30 min
    Protobuf all the way down

    with Ainsley Escorce-Jones

  • 9:40 - 10:10
    30 min
    You're the Tech Lead! Now What?

    with Eryn O'Neil

  • 10:20 - 10:50
    30 min
    Migrating Pinterest profiles to React

    with Imad Elyafi

  • 11:20 - 11:50
    30 min
    Building a database from scratch in Erlang

    with Benoit Chesneau

  • 12:00 - 12:30
    30 min
    Creating and using your own programming language

    with Victor Nicollet

  • 12:30 - 14:00
    Lunch
  • 13:00 - 13:45
    Omnimax Projection
  • 14:00 - 14:30
    30 min
    Adventures in Homoiconicity

    with Franziska Schmidt

  • 14:40 - 15:10
    30 min
    The Modern Prometheus

    with Piotr Szotkowski

  • 15:20 - 15:30
    10 min
    Simple ETL in Python 3 with Bonobo

    with Romain Dorgueil

  • 15:30 - 15:50
    Lightning Talks Session
  • 16:00 - 16:30
    30 min
    Why Pony?

    with Sean T Allen

  • 16:40 - 17:10
    30 min
    Open Source Governance Models

    with Myles Borins

  • 17:10 - 17:40
    Coffee Break
  • 17:40 - 18:20
    40 min
    Polyglot From the Very Old to the Very New

    with Chris Seaton

  • 18:30 - 19:10
    40 min
    ZetaVM, A Platform to Enable Programming Language Innovation

    with Maxime Chevalier-Boisvert

Sunday, July 9

  • 09:00 - 09:30
    30 min
    Elixir FFI with Rust

    with Hans Elias Bukholm Josephsen

  • 09:40 - 10:10
    30 min
    Solidity - Programming money on Blockchain

    with Makoto Inoue

  • 10:20 - 10:50
    30 min
    Stop Guessing and Start Measuring - Benchmarking in Practice

    with Tobias Pfeiffer

  • 10:50 - 11:20
    30 min
    Coffee Break
  • 11:20 - 11:50
    30 min
    Mobile Web to Native Development: JavaScript, React, Swift, and React Native

    with Terence Pae

  • 12:00 - 12:30
    30 min
    One VM to Rule Them All

    with Gilles Duboscq

  • 12:30 - 14:00
    Lunch
  • 14:00 - 14:30
    30 min
    The spectrum of polymorphism

    with Jonathan Boccara

  • 14:40 - 15:10
    30 min
    Tearing Down Walls: Web APIs for Desktop Applications

    with Don Goodman-Wilson

  • 15:20 - 15:50
    Lightning Talk Session
  • 15:50 - 16:20
    Coffee Break
  • 16:30 - 17:10
    Programming across paradigms

    with Anjana Sofia Vakil

  • 17:20 - 18:00
    40 min
    What I Talk About When I Talk About Running on the Web

    with Jack Moffitt

Tickets

PolyConf tickets will be sold in four batches:

Early Bird
Early adopters got 286 to play Wolfstein 3D

286

Thursday, March 23
at 16:00 CET

SOLD OUT
Regular
386 was the machine which could run Doom with low framerate

386

Monday, March 27
8:00 CET

SOLD OUT
Regular 2
486 had some serious power, especially in DX mode.

486

Monday, May 15
8:00 CET

Buy ticket

Ticket includes the following things:

  • Entry to the conference on July 8/9.
  • Entry to the opening and closing parties on the July 7, 8 and 9
  • Drinks & Refreshments
  • Access to satelite events and many opportunities to connect with people.

Memories

Follow us on Twitter at @polyconfhq

Venue

PolyConf 17 will take place at La Géode in Parc de la Villette at the Cité des Sciences et de l'Industrie in 19th arrondissement of Paris, France.

La Géode is a mirror-finished geodesic dome that holds an Omnimax theatre in Parc de la Villette at the City of Science and Industry.

It was designed by architect Adrien Fainsilber and engineer Gérard Chamayou.

Sponsors

It is thanks to the help of our sponsors and supporters that the conference is made possible each year. Have a look on who they are and what they do.

Platinum sponsor

Platform.sh is a continuous deployment cloud hosting solution for web applications. It delivers not only screaming fast performance and robust high-availability, but also eliminates testing bottlenecks and provides fail-proof deployments thanks to its unique feature: the full production cluster, containing all its data, can be cloned under a minute into a staging environment for every new feature developed.

Gold sponsor

Silver sponsors

Bronze sponsors

Partners

Terms and conditions

1. Tickets

Cancellations received before April 31 2017 are entitled to a full refund. Cancellations received after April 31, 2017 are non-refundable.

Early Bird tickets are non-refundable.

2. Video and recording

All presentations and associated materials are the speakers’ intellectual property. Recording for commercial purposes requires permission from both the organizer and the speaker.

By attending the conference, attendees have agreed to allow the organizer to use images, audio, and video recorded content on site for educational and promotional purposes.

3. Responsibility

The participant acknowledges that he/she may not engage in damage claims against the Conference Organizers should the holding of the Conference be hindered or prevented by unexpected political or economic events, natural disaster, the non-appearance of speakers, or other reasons that might necessitate a program change.

Organizers may cancel the event at any time and tickets will be refunded in full without any additional fees.

Code of conduct

PolyConf is dedicated to providing a harassment-free conference experience for everyone. We invite you to help us make PolyConf a place that is welcoming and respectful to all participants, so everyone can focus on the conference itself, and the great networking and community richness that can happen when we get together in person. We will do whatever we believe is necessary to ensure that PolyConf is a safe and productive environment for everyone.

Please bring any concerns to the immediate attention of the event staff, or contact our Event Coordinator, Diana at diana@polyconf.com. We thank our attendees for their help in keeping the event welcoming, respectful, and friendly to all participants.